lördag 7 mars 2015

Lekandet med miniräknaren fortsätter....

Tidigare har jag skrivit om hur roligt jag tycker det är att sitta och kalkylera i excel, pilla på miniräknaren och allmänt räkna på min portfölj och vad jag hittills har uppnått. Det är lite av en hobby. För ett par dagar sedan läste jag ett inlägg av Per Penning (Tidig pension) där han hade räknat på hur mycket hans frihetsfond (Läs: Portfölj) kunde ge honom varje månad från och med nu resten av livet om han helt enkelt dividerade portföljvärdet på antal beräknade kvarstående levnadsmånader.

Jag testade själv och kom fram till följande:
Portföljvärde: 142.746 kr
Antal kvarvarande levnadsmånader: 744 (Beräknat på att trilla av pinnen på 85-årsdagen)

Resultat: 192 kronor. (Utan hänsyn till portföljutveckling eller utdelningar, således en väldigt pessimistisk kalkyl)

192 kronor varje månad resten av livet har jag helt enkelt redan "säkrat". Ingen stor summa i sig men det gör mig ändå något stolt inombords.

192 KRONOR. VARJE. MÅNAD. RESTEN. AV. MITT. LIV.

Egentligen är denna uträkningen inte överhuvudtaget relevant då jag inte har för avsikt att börja bryta ner portföljen redan nu, kommer fortsätta sätta in pengar framöver, får utdelningar som återinvesteras och dessutom hoppas på en del kursuppgång. Se det mer som ett roligt räkneexempel.

Hur stor månadspeng är du "garanterad" resten av livet?

2 kommentarer:

  1. Jag är likadan som dig! ÄLSKAR att sitta och kalkylera fram olika scenarion om den passiva inkomsten och förväntad avkastning :) För tillfället så är vi säkrade (om företagens utdelning varken höjs eller sänks eller jag återinvesterar den) 865:-/månad vilket fram tills jag fyller 65 blir 393 000:- i passiv inkomst! DET tycker jag är rätt schysst :D

    SvaraRadera
  2. Problemet om man räknar så är ju att ens utdelningar är högre än att dela upp ens återstående pengar i månader :O) (jag har lika mycket som dig men är tyvärr 10 år äldre).

    SvaraRadera